top of page

Informații utile.

Echipamente și utilaje profesionale

543093masina-de-slefuit-parchet-bona-bel
308738product_image_600 x 831_edge_xl.jp
614839masina-de-slefuit-parchet-bona-buf

Informații pentru întreținerea pardoselilor din lemn.

Odata ce pardoseala dumneavoastra din lemn este gata instalata sau renovata si finisata in mod corespunzator, ca beneficiar este necesar  sa cunoasteti cateva metode pentru curatarea si intretinerea pardoselilor prin care puteti mentine suprafata acestora intr-o stare buna un timp indelungat. Urmand instructiunile noastre asa cum vor fi prezentate mai jos, pardoseala dumneavoastra i-si va pastra frumusetea.

1. Sfaturi generale pentru intretinerea si curatarea parchetului indiferent de finisajul acestuia:

*       Dupa finalizarea lucrarilor de parchet, suprafata nu va fi supusa traficului minim 24 h.

*       In urmatoarele 7-10 zile, finisajul se matureaza si din aceasta cauza nu este recomandat ca parchetul sa se acopere cu folie sau covoare, sa se curate cu apa si nu se va intra incaltat pe parchet.

*       Nu se vor mai executa alte lucrari interioare care produc deseuri  (moloz, praf, vopsea) deoarece acestea pot deteriora finisajul parchetului.

*       “Apa si lemnul nu sunt tocmai buni prieteni intr-o locuinta” –  din acest motiv curatarea parchetului se va face cu apa in cantitate moderata. Lichidele varsate (apa, ceai, cafea, sosuri) se vor sterge imediat, deoarece apa in exces poate provoca umflarea pardoselilor din lemn. Mopurile sau lavetele vor fi foarte bine stoarse inainte de folosire.

*       Evitati folosirea produselor ca: ceara, otet, solvent, detergent  universal  – deoarece acestea  agreseaza  finisajul si chiar pot produce arderi sau exfolieri  ale acestuia.

*       La intrarea in imobil atat la exterior cat si la interior este obligatoriu sa asezati presuri, carpete, stergatoare de picioare pentru a capta murdaria grosiera dar si pe cea fina. Schimbati, spalati sau aspirati frecvent stergatorul.

*       Nu lasati sa se acumuleze nisip, murdarie sau pietris fin, pentru aceasta aspirati sau maturati pardoselile cel putin o data pe saptamana – orice mizerie care interactioneaza cu parchetul va actiona ca un abraziv.

*       Mobilierul se va aseza cu mare grija, iar pentru a evita zgarierea parchetului recomandam folosirea de paduri (talpi) din pasla care se vor aplica pe picioarele mobilierului.

*       Ingrijiti si scurtati unghiile animalelor de companie, pentru a evita aparitia zgarieturilor pe parchet.

*       Nu uitati: pantofii cu tocuri subtiri pot ciobii suprafata parchetului.

*       Lemnul este un produs natural si este influentat de temperatura si umiditatea ambianta. Este necesar astfel sa puteti controla umiditatea si temperatura aerului intr-o locuinta. Pe timpul verii puteti folosii aparatele de aer conditionat cu functia dezumificare, iar pe timpul iernii puteti folosii umidificatoare de ambient sau vase ceramic fixate pe sursele de caldura. Se va evita astfel umflarea parchetului sau aparitia rosturilor intre lamelele de parchet.

Parametri optimi: T = 18 – 23  grade Celsius /  U = 40 – 60 %

2. Intretinerea parchetului in functie de finisajul acestuia si de traficul la care este supus: 

 

a)    Intretinerea parchetului lacuit din locuinte – trafic residential

  • Intretinere curenta:  Acest tip de intretinere se poate incepe la aproximativ 2 saptamani de la finalizarea lucrarilor de parchet, iar in cazul parchetului gata finisat , imediat.

Se aspira foarte bine si cu atentie suprafata de parchet.  Se pulverizeaza detergentul Bona Care Clenear. pentru curatarea parchetului care are rolul de a dizolva murdaria. Stergeti si curatati pardoseala folosind un mop cu laveta din mocrofibra. Cand laveta se murdareste clatiti-o si apoi stoarceti-o riguros continuand apoi curatarea. Lavetele excesiv de murdare pot fi spalate la masina de spalat rufe. Intretinerea este recomandat sa se faca zilnic sau cel putin  o data pe saptamana.

  • Intretinere periodica:  Acest tip de intretinere se realizeaza  dupa o perioada mai mare de timp si anume aproximativ 60 – 90 zile, sau ori de cate ori podeaua are nevoie de reamprospatare (in functie de traficul la care a fost supusa).

Aspirati foarte bine suprafata parchetului, pulverizati detergent pentru intretinerea curenta a parchetului  Bona Care Clenear.  apoi stergeti folosind mopul cu laveta din microfibra. Dupa aceasta curatire de baza a parchetului se va aplica un tratament special pentru parchet Bona Refresher care are rolul de a revigora suprafata parchetului si ai oferii un plus de protectie. Aceasta solutie se va aplica cu mopul care de aceasta data va avea atasat un pad aplicator special pentru acest tip de intretinere.  Lasati apoi suprafata sa se usuce cel putin 2 ore.

Consum:  1 L tratament/30-35 mp.

b)   Intretinerea parchetului lacuit in locurile cu trafic ridicat/intens (spatii comerciale si rezidentiale)

  • Intretinerea curenta:  Aceasta intretinere se realizeaza ca si  intretinerea curenta a parchetului supus traficului residential.

Se urmaresc aceleasi etape si se folosesc aceleasi produse, insa foarte important de retinut este urmatorul aspect: intretinerea curenta in aceste spatii se va face zilnic.

  • Intretinerea periodica: se realizeaza ca si intretinerea periodica a parchetului supus traficului residential.

Se urmaresc aceleasi etape si se foloseste acelas tratament special, insa foarte important de retinut: intretinerea periodica in aceste spatii se va face la 30 – 45 zile , functie de gradul de murdarire al parchetului.

Important:  Pentru a fi mentinuta intr-o stare buna de-a lungul timpului pardoseala din lemn trebuie relacuita – acest procedeu se realizeaza la o anumita perioada de timp functie de traficul la care este supus parchetul:

– in locuinte (traffic residential) : la 3-5 ani;

– in cazul suprafetelor supuse traficului ridicat/intens: la 1-2 ani;

Acest procedeu se va realiza numai de catre persoane/societati autorizate si specializate in acest domeniu (montaj, reconditionare, intretinere parchet).

c) Intretinerea parchetului uleiat si/sau cerat

  • Intretinerea curenta:  acest tip de intretinere se incepe la doua saptamani dupa aplicarea uleiului pe parchet. Se aspira foarte bine si cu atentie suprafata de parchet, apoi se pulverizeaza detergentul special pentru suprafete uleiate Bona Soap– acest produs nu se foloseste ca atare ci se dilueaza conform fisei tehnice.

Stergeti si curatati pardoseala folosind un mop cu laveta din microfibra. Cand laveta se murdareste clatiti-o si apoi stoarceti-o riguros continuand apoi curatarea. Lavetele excesiv de murdare pot fi spalate la masina de spalat rufe.

Acest tip de intretinere este recomandat sa se faca zilnic mai ales in cazul suprafetelor de parchet supuse traficului ridicat; iar in cazul suprafetelor de parchet supuse traficului residential intretinerea se va face macar o data pe saptamana.

  • Intretinerea periodica:  acest tip de intretinere se realizeaza dupa o perioada mai mare de timp functie de traficul la care este supusa pardoseala.

Aspirati foarte bine suprafata parchetului apoi pulverizati detergentul special Bona Soap pentru suprafete uleiate, stergeti suprafata cu mopul prevazut cu laveta din microfibra. Dupa aceasta curatire de baza a parchetului, functie de finisajul pe care il are parchetul, se vor aplica urmatoarele tratamente:

– Pentru parchet finisat cu ulei Bona Oil . Aplicati un ulei tratament special Bona Oil 25  pentru parchet care are rolul de a revigora si reamprospata suprafata dar si pentru  ai oferii un plus de protectie.  Acoperirea suprafetei  cu tratament se va face cu ajutorul mopului prevazut cu padul applicator. Lasati apoi suprafata sa se usuce  cel putin 5 ore. Consum: 15-20 ml/mp.  In urma acestui tratament suprafata i-si va pastra aspectul mat, evidentiind fibra lemnului.

– Pentru parchet finisat cu mix de ulei si ceara Bona Hardwax Oil :  Aplicati un tratament special Bona Hard wax Refresher dintr-un mix de ulei si ceara care are rolul de a revigora parchetul dar si de ai oferii un plus  de protectie. Acoperirea suprafetei se va face cu ajutorul mopului prevazut cu padul aplicator. Lasati apoi suprafata sa se usuce cel putin 3 ore. Consum : 30-50ml/mp. Suprafata va avea un aspect satinat matasos.

Pentru zonele supuse traficului residential intretinerea se va face  la aproximativ 90 zile, iar pentru zonele supuse traficului ridicat/intens intretinerea se va face la aproximativ 30 zile.

 

3. Intretinerea pardoselilor din lemn la exterior– Deck :  aceste pardoseli reprezinta o investitie substantiala ce necesita un tratament si o intretinere adecvata de-alungul timpului.

  • Intretinerea curenta:  Se aspira sau se matura foarte bine suprafata deck-ului.  Se prepara o solutie din apa si detergent special Bona Soap pentru suprafete uleiate, se umezeste suprafata cu apa apoi se spala suprafata cu solutia preparata folosind o matura aspra, o perie  sau aparatul de spalat cu presiune (pentru ca deck-urile prezinta rizuri pe suprafata unde se pot acumula mizerie, mucegai) La final suprafata se va clati cu apa.

Acest tip de intretinere recomandam sa se faca o data pe saptamana sau oricand este necesar.

  • Intretinere periodica:  Pardoseala exterioara din lemn este supusa agresiunii factorilor de mediu (ploi, zapezi, soare,…) care pot cauza pagube iremediabile; pentru a prevenii aparitia acestor pagube este recomandat ca primavara timpuriu si toamna tarziu sa se faca o re-uleiere a acestor pardoseli. Pentru aceasta operatiune se va folosii un ulei special Bona Deck Oil care va oferii o protectie suplimentara pardoselilor exterioare din lemn impotriva agentilor externi. Acest ulei se va aplica cu bidineaua sau cu o pensula groasa, avand grija ca uleiul sa fie intins foarte bine pe suprafata podelei.

Tratamentul cu ulei al deck-ului inobileaza lemnul asigurand o suprafata frumoasa si naturala.

Din ce în ce mai mulți proprietari apelează la podele din lemn de esență tare pentru casele lor. Unii preferă aspectul clasic al pardoselii din lemn în detrimentul covorului sau gresiei, în timp ce altora le place pur și simplu că acest tip de pardoseală este mai ușor de curățat și întreținut. Dar, rămâne întrebarea, care este mai bună: mochetă, gresie sau podele din lemn de esență tare?

Astăzi, vom prezenta cazul pentru podelele din lemn și de ce ar trebui să luați în considerare acest tip de pardoseală față de alte tipuri disponibile pe piață. Mai jos am enumerat zece motive pentru care ați beneficia de instalarea podelei din lemn de esență tare în casa dvs.
1. Îmbunătățiți aspectul casei dvs

Podelele din lemn nu numai că adaugă o notă de eleganță casei tale, ci și un pic de căldură. Mulți proprietari cred că, având podele din lemn de esență tare chiar și spațiul pare mai mare. Dacă vă face casa să se simtă mai primitoare, depinde de restul decorului dvs., dar este o modalitate ușoară de a face o primă impresie grozavă.
2. Întreținere redusă și ușor de curățat

Podelele din lemn de esență tare sunt incredibil de ușor de păstrat curat. Ele pot fi măturate, curățate cu abur sau aspirate pentru a îndepărta orice murdărie sau resturi care s-au acumulat. Imaginați-vă că nu trebuie să curățați foarte des, știind totuși că podelele dvs. nu prezintă niciun pericol pentru mediu, cum ar fi acarienii de praf sau părul de animale de companie. Ceea ce face ca podelele din lemn să fie și mai ușor de întreținut este faptul că sunt mult mai rezistente la pete decât covoarele. Dacă vărsați ceva, tot ce trebuie să faceți este să-l ștergeți.
3. Puternic și durabil

A fi durabil este unul dintre motivele principale pentru care proprietarii de case aleg să treacă la podele din lemn masiv. Unul dintre principalele motive pentru care acest tip de pardoseală este atât de ușor de întreținut se datorează parțial durabilității. Sigur, se pot zgâria sau se zgârie, dar nu este ușor de făcut. Dacă aveți grijă adecvată de podelele din lemn, suprafața tare poate rezista zeci de ani.
4. Adaugă valoare casei tale

Podelele din lemn pot adăuga valoare casei tale. Când vine timpul să-ți vinzi casa, cumpărătorii vor plăti mai mult pentru o casă cu lemn de esență tare decât covor. Mulți cumpărători de case nu vor covor... în special covorul altcuiva. Ei văd covorul folosit ca un vas Petri care le va provoca simptomele alergice. Mulți cumpărători de case ar plănui să înlocuiască covoarele, motiv pentru care vor plăti mai mult pentru o casă care are deja podele din lemn de esență tare. Deoarece este o caracteristică căutată, podeaua din lemn poate ajuta chiar să vă vindeți casa mai repede.
5. O calitate mai bună a aerului

Spre deosebire de covor, podelele din lemn de esență tare nu rețin praful, părul de animale, polenul, particulele sau alți alergeni obișnuiți. Aceasta înseamnă că este mult mai ușor să vă îmbunătățiți calitatea aerului din interior. Podelele din lemn sunt adesea o necesitate pentru cei care suferă de alergii.

De ce podelele din lemn sunt mai bune decât gresia sau laminatul în ceea ce privește calitatea aerului? Chiar dacă gresia și laminatul nu au fibrele pe care le are covorul, ele au totuși linii de chit și un relief. Aceste linii de chit și gofrare sunt un loc minunat pentru ca praful și alți alergeni să se depună.
6. Arată bine în tema All Decor

Unul dintre avantajele principale ale pardoselilor din lemn este versatilitatea sa de a se adapta la aproape orice temă de design interior din casa ta. Indiferent cât de des ai fi inspirat să schimbi oglinzile, arta de perete, accente decorative sau alt decor din casa ta, podelele vor arăta întotdeauna bine și se vor potrivi cu tema dorită.

În plus, nu numai că podelele din lemn nu vor intra în conflict cu decorul dvs., dar aveți la dispoziție o gamă largă de culori, nuanțe și specii din care să alegeți. Cu podelele din lemn de esență tare real, nu obțineți un model din fabrică care se repetă din când în când. Obțineți frumusețe naturală disponibilă cu o varietate de nuanțe, vârtejuri și cereale care adaugă caracter casei dvs.
7. De lungă durată și rentabil

Podelele din lemn de esență tare sunt ușor de întreținut, durabile și oferă o calitate mai bună a aerului. Dar pot fi scumpe, nu? În funcție de celălalt etaj pe care îl luați în considerare, podelele din lemn pot fi o opțiune mai scumpă de cumpărat. Cu toate acestea, există câțiva factori pe care ar trebui să îi luați în considerare.

Gândiți-vă la costurile pe termen lung. Podelele din lemn sunt mai ușor de curățat și mai puțin susceptibile de a fi deteriorate. Acest lucru vă va reduce costurile de curățare sau reparație de-a lungul anilor. În plus, deoarece sunt atât de durabile, podelele din lemn de esență tare pot dura generații. Această calitate de lungă durată le face o opțiune de pardoseală rentabilă. Poate fi un pic mai în avans, dar în cele din urmă, vă va economisi bani.
8. Culoarea nu se estompează

Multe covoare își vor pierde strălucirea în timp. Culoarea începe să se schimbe odată cu uzura și cu toate petele care sunt imposibil de îndepărtat. Nu veți experimenta această problemă cu lemnul de esență tare. Aspectul constant al lemnului de esență tare este unul dintre motivele pentru care lemnul de esență tare durează atât de mulți ani și rareori trebuie înlocuit.
9. Poate fi refinisat

Totuși, ce se întâmplă dacă doriți să schimbați culoarea? Puteți face asta cu podele din lemn masiv. Spre deosebire de covor sau gresie, acest tip de pardoseală poate fi mai degrabă refinisat decât înlocuit.

Acesta este un beneficiu imens, deoarece costul de finisare este semnificativ mai mic decât cumpărarea și instalarea pardoselilor noi. De asemenea, este benefic pentru că îți oferă șansa de a-ți schimba drastic casa fără a cheltui mulți bani. Sau poate tocmai ați cumpărat o casă, dar nu vă place culoarea podelelor din lemn, tot ce trebuie să faceți este să șlefuiți culoarea și să le pătați după bunul plac. Este la fel de ușor și mult mai ieftin decât înlocuirea întregului lucru.
10. Îmbunătățiți acustica în casa dvs

Pardoselile din lemn de esență tare pot îmbunătăți, de asemenea, acustica din cameră. Acestea reduc sunetele goale sau vibrațiile care apar adesea. Această calitate este motivul pentru care veți găsi lemn de esență tare în aproape fiecare studio de dans sau muzică. Cu toate acestea, dacă sunteți în căutarea unei podele asemănătoare lemnului care să reducă zgomotul, vinilul sau pluta pot fi alegerea mai bună aici.
Este podelele din lemn de esență tare cea mai bună alegere pentru tine?

Dacă vă gândiți să vă modernizați podeaua, lemnul tare masiv este o alegere excelentă, care vine cu o listă lungă de beneficii. Dacă sunteți în căutarea unor pardoseli care să ofere o frumusețe atemporală, să crească valoarea casei dvs., să fie ușor de curățat și concepute pentru a rezista multe decenii, atunci este greu să greșești cu lemnul tare masiv. Sunați-ne pentru a discuta cu un specialist în design pentru a afla mai multe despre opțiunile dvs.

bottom of page