Odata ce pardoseala dumneavoastra din lemn este gata instalata sau renovata si finisata in mod corespunzator, ca beneficiar este necesar sa cunoasteti cateva metode pentru curatarea si intretinerea pardoselilor prin care puteti mentine suprafata acestora intr-o stare buna un timp indelungat. Urmand instructiunile noastre asa cum vor fi prezentate mai jos, pardoseala dumneavoastra i-si va pastra frumusetea.
1. Sfaturi generale pentru intretinerea si curatarea parchetului indiferent de finisajul acestuia:
* Dupa finalizarea lucrarilor de parchet, suprafata nu va fi supusa traficului minim 24 h.
* In urmatoarele 7-10 zile, finisajul se matureaza si din aceasta cauza nu este recomandat ca parchetul sa se acopere cu folie sau covoare, sa se curate cu apa si nu se va intra incaltat pe parchet.
* Nu se vor mai executa alte lucrari interioare care produc deseuri (moloz, praf, vopsea) deoarece acestea pot deteriora finisajul parchetului.
* “Apa si lemnul nu sunt tocmai buni prieteni intr-o locuinta” – din acest motiv curatarea parchetului se va face cu apa in cantitate moderata. Lichidele varsate (apa, ceai, cafea, sosuri) se vor sterge imediat, deoarece apa in exces poate provoca umflarea pardoselilor din lemn. Mopurile sau lavetele vor fi foarte bine stoarse inainte de folosire.
* Evitati folosirea produselor ca: ceara, otet, solvent, detergent universal – deoarece acestea agreseaza finisajul si chiar pot produce arderi sau exfolieri ale acestuia.
* La intrarea in imobil atat la exterior cat si la interior este obligatoriu sa asezati presuri, carpete, stergatoare de picioare pentru a capta murdaria grosiera dar si pe cea fina. Schimbati, spalati sau aspirati frecvent stergatorul.
* Nu lasati sa se acumuleze nisip, murdarie sau pietris fin, pentru aceasta aspirati sau maturati pardoselile cel putin o data pe saptamana – orice mizerie care interactioneaza cu parchetul va actiona ca un abraziv.
* Mobilierul se va aseza cu mare grija, iar pentru a evita zgarierea parchetului recomandam folosirea de paduri (talpi) din pasla care se vor aplica pe picioarele mobilierului.
* Ingrijiti si scurtati unghiile animalelor de companie, pentru a evita aparitia zgarieturilor pe parchet.
* Nu uitati: pantofii cu tocuri subtiri pot ciobii suprafata parchetului.
* Lemnul este un produs natural si este influentat de temperatura si umiditatea ambianta. Este necesar astfel sa puteti controla umiditatea si temperatura aerului intr-o locuinta. Pe timpul verii puteti folosii aparatele de aer conditionat cu functia dezumificare, iar pe timpul iernii puteti folosii umidificatoare de ambient sau vase ceramic fixate pe sursele de caldura. Se va evita astfel umflarea parchetului sau aparitia rosturilor intre lamelele de parchet.
Parametri optimi: T = 18 – 23 grade Celsius / U = 40 – 60 %
2. Intretinerea parchetului in functie de finisajul acestuia si de traficul la care este supus:
a) Intretinerea parchetului lacuit din locuinte – trafic residential
Intretinere curenta: Acest tip de intretinere se poate incepe la aproximativ 2 saptamani de la finalizarea lucrarilor de parchet, iar in cazul parchetului gata finisat , imediat.
Se aspira foarte bine si cu atentie suprafata de parchet. Se pulverizeaza detergentul Bona Care Clenear. pentru curatarea parchetului care are rolul de a dizolva murdaria. Stergeti si curatati pardoseala folosind un mop cu laveta din mocrofibra. Cand laveta se murdareste clatiti-o si apoi stoarceti-o riguros continuand apoi curatarea. Lavetele excesiv de murdare pot fi spalate la masina de spalat rufe. Intretinerea este recomandat sa se faca zilnic sau cel putin o data pe saptamana.
Intretinere periodica: Acest tip de intretinere se realizeaza dupa o perioada mai mare de timp si anume aproximativ 60 – 90 zile, sau ori de cate ori podeaua are nevoie de reamprospatare (in functie de traficul la care a fost supusa).
Aspirati foarte bine suprafata parchetului, pulverizati detergent pentru intretinerea curenta a parchetului Bona Care Clenear. apoi stergeti folosind mopul cu laveta din microfibra. Dupa aceasta curatire de baza a parchetului se va aplica un tratament special pentru parchet Bona Refresher care are rolul de a revigora suprafata parchetului si ai oferii un plus de protectie. Aceasta solutie se va aplica cu mopul care de aceasta data va avea atasat un pad aplicator special pentru acest tip de intretinere. Lasati apoi suprafata sa se usuce cel putin 2 ore.
Consum: 1 L tratament/30-35 mp.
b) Intretinerea parchetului lacuit in locurile cu trafic ridicat/intens (spatii comerciale si rezidentiale)
Intretinerea curenta: Aceasta intretinere se realizeaza ca si intretinerea curenta a parchetului supus traficului residential.
Se urmaresc aceleasi etape si se folosesc aceleasi produse, insa foarte important de retinut este urmatorul aspect: intretinerea curenta in aceste spatii se va face zilnic.
Intretinerea periodica: se realizeaza ca si intretinerea periodica a parchetului supus traficului residential.
Se urmaresc aceleasi etape si se foloseste acelas tratament special, insa foarte important de retinut: intretinerea periodica in aceste spatii se va face la 30 – 45 zile , functie de gradul de murdarire al parchetului.
Important: Pentru a fi mentinuta intr-o stare buna de-a lungul timpului pardoseala din lemn trebuie relacuita – acest procedeu se realizeaza la o anumita perioada de timp functie de traficul la care este supus parchetul:
– in locuinte (traffic residential) : la 3-5 ani;
– in cazul suprafetelor supuse traficului ridicat/intens: la 1-2 ani;
Acest procedeu se va realiza numai de catre persoane/societati autorizate si specializate in acest domeniu (montaj, reconditionare, intretinere parchet).
c) Intretinerea parchetului uleiat si/sau cerat
Intretinerea curenta: acest tip de intretinere se incepe la doua saptamani dupa aplicarea uleiului pe parchet. Se aspira foarte bine si cu atentie suprafata de parchet, apoi se pulverizeaza detergentul special pentru suprafete uleiate Bona Soap– acest produs nu se foloseste ca atare ci se dilueaza conform fisei tehnice.
Stergeti si curatati pardoseala folosind un mop cu laveta din microfibra. Cand laveta se murdareste clatiti-o si apoi stoarceti-o riguros continuand apoi curatarea. Lavetele excesiv de murdare pot fi spalate la masina de spalat rufe.
Acest tip de intretinere este recomandat sa se faca zilnic mai ales in cazul suprafetelor de parchet supuse traficului ridicat; iar in cazul suprafetelor de parchet supuse traficului residential intretinerea se va face macar o data pe saptamana.
Intretinerea periodica: acest tip de intretinere se realizeaza dupa o perioada mai mare de timp functie de traficul la care este supusa pardoseala.
Aspirati foarte bine suprafata parchetului apoi pulverizati detergentul special Bona Soap pentru suprafete uleiate, stergeti suprafata cu mopul prevazut cu laveta din microfibra. Dupa aceasta curatire de baza a parchetului, functie de finisajul pe care il are parchetul, se vor aplica urmatoarele tratamente:
– Pentru parchet finisat cu ulei Bona Oil . Aplicati un ulei tratament special Bona Oil 25 pentru parchet care are rolul de a revigora si reamprospata suprafata dar si pentru ai oferii un plus de protectie. Acoperirea suprafetei cu tratament se va face cu ajutorul mopului prevazut cu padul applicator. Lasati apoi suprafata sa se usuce cel putin 5 ore. Consum: 15-20 ml/mp. In urma acestui tratament suprafata i-si va pastra aspectul mat, evidentiind fibra lemnului.
– Pentru parchet finisat cu mix de ulei si ceara Bona Hardwax Oil : Aplicati un tratament special Bona Hard wax Refresher dintr-un mix de ulei si ceara care are rolul de a revigora parchetul dar si de ai oferii un plus de protectie. Acoperirea suprafetei se va face cu ajutorul mopului prevazut cu padul aplicator. Lasati apoi suprafata sa se usuce cel putin 3 ore. Consum : 30-50ml/mp. Suprafata va avea un aspect satinat matasos.
Pentru zonele supuse traficului residential intretinerea se va face la aproximativ 90 zile, iar pentru zonele supuse traficului ridicat/intens intretinerea se va face la aproximativ 30 zile.
3. Intretinerea pardoselilor din lemn la exterior– Deck : aceste pardoseli reprezinta o investitie substantiala ce necesita un tratament si o intretinere adecvata de-alungul timpului.
Intretinerea curenta: Se aspira sau se matura foarte bine suprafata deck-ului. Se prepara o solutie din apa si detergent special Bona Soap pentru suprafete uleiate, se umezeste suprafata cu apa apoi se spala suprafata cu solutia preparata folosind o matura aspra, o perie sau aparatul de spalat cu presiune (pentru ca deck-urile prezinta rizuri pe suprafata unde se pot acumula mizerie, mucegai) La final suprafata se va clati cu apa.
Acest tip de intretinere recomandam sa se faca o data pe saptamana sau oricand este necesar.
Intretinere periodica: Pardoseala exterioara din lemn este supusa agresiunii factorilor de mediu (ploi, zapezi, soare,…) care pot cauza pagube iremediabile; pentru a prevenii aparitia acestor pagube este recomandat ca primavara timpuriu si toamna tarziu sa se faca o re-uleiere a acestor pardoseli. Pentru aceasta operatiune se va folosii un ulei special Bona Deck Oil care va oferii o protectie suplimentara pardoselilor exterioare din lemn impotriva agentilor externi. Acest ulei se va aplica cu bidineaua sau cu o pensula groasa, avand grija ca uleiul sa fie intins foarte bine pe suprafata podelei.
Tratamentul cu ulei al deck-ului inobileaza lemnul asigurand o suprafata frumoasa si naturala.
Comments